Geschiedenis (pagina 1)

KORTE SAMENVATTING

In 1938 (of was het 1939?) werd Hooger-Op Bierbeek gesticht door Leopold Bottelberghs, Maurice Buelens, Julien Robbeets en Frans Vanderveeren. In 1940 sloot de belangrijkste persoon uit de geschiedenis van HO aan: Albert Ombelet.

Na enkele vriendenwedstrijden sloot men aan bij de Vlaamse Voetbalbond. Drie jaar later besloot men over te gaan naar de Belgische Voetbalbond. De eerste wedstrijden werden op Mollendaal gespeeld en in 1940 verhuisde men naar het beruchte Bloomblok.
Twaalf jaar later kwam men in de Speelpleinstraat terecht, waar nu nog altijd gespeeld wordt.

De accommodatie werd er voortdurend verbeterd en uitgebreid; ze omvat nu vier verlichte terreinen en meer dan tien kleedkamers.

HO Bierbeek startte in derde provinciale. Er werd in totaal vier maal kampioen gespeeld, maar tevens was drie maal de degradatie het trieste lot van spelers en bestuur. Op dit ogenblik speelt HO in eerste provinciale en we hebben de ambitie om daar een gevestigde waarde te worden.

DE GEBOORTE VAN HOGEROP(Bron: Tim en André Delvaux, 1995)

Anno 1938, een zondagavond in Bierbeek. Julien Robbeets was zoals gewoonlijk zijn favoriete voetbalploeg Stade Leuven gaan aanmoedigen. Na de wedstrijd ging hij nog iets drinken 'Bij 't Coiffeurke', het cafe van Maurice Buelens in het centrum van Bierbeek. Daar werd hij door Maurice aangesproken als de man 'op wie at zo lang gewacht was'. Julien wist nergens van, maar hij werd beschouwd als de aangewezen man om in Bierbeek mee een voetbalploeg op te richten.

Maurice Buelens, Leopold 'Polle' Bottelberghs en Frans Vanderveeren waren van mening dat er in het grote Bierbeek niets te beleven was, niets te zien of te horen. Daarin wilden zij verandering brengen. De feiten zijn echt, over het jaar waarin ze zich hebben voorgedaan bestaat onenigheid.
Zowel bij de overlevenden als in de documenten: het ene vermeldt 16/12/1938 en het andere (het eerste reglement van de club) 12/2/1939.

Het idee kwam oorspronkelijk van Leopold Bottelberghs, die pas in Bierbeek was komen wonen. Hij kwam van Kumtich, waar hij probeerde zijn brood te verdienen als kleermaker. Met 7 concurrenten in zijn gemeente was dat niet zo gemakkelijk, en op advies van een vriend verhuisde hij naar Bierbeek. Hij voetbalde bij Kumtich, dat hij enkele jaren daarvoor mee gesticht had. Als voetballiefhebber kwam hij in Bierbeek niet aan zijn trekken en ging daarom praten met M. Buelens.

Die zag het in het begin niet zitten, omdat men in Bierbeek at vele ploegen had opgericht, die alle al even snel verdwenen waren.
Omdat zij twee stichters te weinig vonden, werd er eerst contact genomen met Frans Vanderveeren en nadien met Julien Robbeets.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Volgende
 This site is created by <d-signs>. Copyrights 2005-2006